Tapflo
BROSÚRÁK ÉS KÉZIKÖNYVEK

ESETTANULMÁNYOK

KIHÍVÁS: A termelés javítása robbanás veszélyes (ATEX) körülmények fennállása mellett
MEGOLDÁS: AODD szivattyúk telepítése

Etil-alkohol előállítása

Az alkoholok csoportjából származó szerves vegyületeknek számos megnevezését használjuk a mindennapokban, pl: alkohol vagy etil-alkohol, etanol, szeszes ital. Színtelen, jellegzetes illatú folyadékok. Keményítőből vagy cukorból élesztővel állítják elő anaerob körülmények között fermentációval. Oldószerként és extrahálószerként, fertőtlenítésre, tartósításra és alkoholos italok előállítására használják. Nyersanyagként szolgál számos vegyi anyaghoz. A berendezések kiválasztásakor felmerülő kihívások az ATEX zónával (amelyben a legtöbb berendezés található), a termék fizikai és kémiai jellemzőivel (illékonyság és gyúlékonyság, lehetséges problémák a mechanikus tömítésekkel), valamint a szivattyúzandó termék (gabona + víz és sav) abrazív hatásával kapcsolatosak.

A projekt egy (kukoricából előállított) etilalkohol-gyár átcsoportosítási és korszerűsítési terve alapján indult el. A gyárban régi berendezések voltak, amelyek főként monoszivattyúkon alapultak a gyártás kezdeti szakaszában, egészen a desztillációs szektor, ahol centrifugális szivattyúkat alkalmaztak. Egy gyári mérnök ötlete volt, hogy az elavult szivattyúkat korszerűsítsék (szintén centrifugális szivattyúkat akartak). A helyszín meglátogatása során a Tapflo szakemberei rájöttek, hogy a termelés legtöbb pontján nincs szükség nagy áramlásra és nyomásra. Ennek eredményeként sűrített levegővel működő membránszivattyúk beépítését ajánlották - szofisztikáltabb és műszakilag eredményesebb megoldást. Az ügyfél bizalmat szavazott a Tapflo-nak, mint ismert és tapasztalt szivattyúgyártónak, és beleegyezett abba, hogy a termelést AODD szivattyúkkal szerelik fel. A szivattyú típusának megváltoztatásával az ügyfél többszörös nyereséget könyvelhetett el, további előnyök mellett, mint például:

  • Mivel NEM elektromos árammal meghajtott szivattyúk, sokkal biztonságosabb az alkalmazásuk ATEX zónában, így kisebb a robbanásveszély.
  • A centrifugális szivattyúkkal ellentétben a membránszivattyúk nem rendelkeznek forgó alkatrészekkel, így a szivattyúk tömítése egyszerűbb és hosszabb ideig tart.
  • Szárazonfutás. Maga a gyár nem áll magas technológiai szinten, és a termelés nagymértékben függ az üzemeltetőtől. Membránszivattyúk használatával a kezelőnek van egy bizonyos biztonsági ideje a beavatkozásra, amely alatt a szivattyú károsodás nélkül tud szárazon futni, ami a centrifugális szivattyúknál nem lehetséges.
  • A szivattyú teljesítményének beállítása egyszerű, a helyszínen tűszeleppel, nincs szükség drága frekvenciaszabályzókra.
  • Szivattyú ár-érték aránya. A legtöbb alkalmazáshoz a szivattyúk alumíniumból készülnek, ami jelentősen befolyásolta a vételár csökkenését és maga a befektetés is gyorsabban megtérül.
  • Helyváltoztatás. Az ügyféllel egyetértésben a szivattyúméretek kiválasztása úgy történt, hogy szükség esetén (hirtelen meghibásodás stb.) a szivattyúk könnyen cserélhetők, és a folyamat zökkenőmentesen folytatódik.
  • Könnyű karbantartás.

Etil-alkohol előállítása

A szivattyúk 2016-ban lettek beépítve és üzembe helyezve, azóta a nap 24 órájában üzemelnek, hiszen a gyár 3 műszakban, megállás nélkül működik. Egy hónap elteltével a problémák egyetlen helyen jelentek meg, azon a ponton, ahol a forró alkoholt szállította a desztillációs szakaszból. A Tapflo szervizcsapata felnyitotta a szivattyút, és megállapította, hogy a szívó- és nyomócsonk váratlan kopása okozta a problémát, és bizonyos kopás látható a szivattyú kamráin/házán. Ezek a sérülések az alkohol hőmérsékletéből adódtak. Ennél a szakasznál a Tapflo AISI 316 rozsdamentes acélból készült szivattyúra cserélte a sérült berendezést, és azóta nem volt probléma ezen a ponton.

Etil-alkohol előállítása

A korszerűsítés második szakaszában a Tapflo mérnökei szembesültek azzal a kihívással, hogy kukoricapüré, víz és kénsav keverékét kell a szivattyúknak szállítania. Maga a folyadék sok szempontból problémás; a kukoricadarabok nagyon abrazívvá, másrészt a savtartalom kémiailag agresszívvá tette a közeget.

Etil-alkohol előállítása

A termelés ezen szakaszához be voltak építve excentrikus szivattyúk, amelyeket a gyártás során gyakran le kellett állítani az állórész sérülése miatt, emellett a szivattyú környéke nagyon rendetlen volt, mert az folyamatosan szivárgott. Megoldásként egy ideig bolygótárcsás szivattyút használtak, de ez rossz megoldásnak bizonyult, mert a kukoricadarabok roncsolták a szivattyú alkatrészeit, intenzív kopást és teljesítménycsökkenést okozva. Ennek a problémának a megoldását keresve bemutattuk a vásárlónak az AODD szivattyú előnyeit, azonban az AODD szivattyú által okozott pulzáló áramlás kétséget ébresztett az ügyfélben, mivel a pulzáció a nyomóvezetéken elhelyezett áramlásmérő hibás leolvasását okozhatja, és ezáltal veszélyezteti a folyamatot. Mérnökeink erre a TK sorozatú AODD szivattyú ajánlatával válaszoltak, az az integrált pulzálás csillapítóval. Az ügyfélnek tetszett ez a megoldás, és megrendelte az ajánlott szivattyúkat. Az összegyűjtött folyamatadatok és a meglévő szivattyúk problémái alapján gondos anyagválasztást végeztünk (PE ház, membrán és EPDM szelepek). A Tapflo által kínált megoldásnak köszönhetően az ügyfélnek sikerült leküzdenie mind a folyadék által okozott károkat és veszteségeket, mind a technológia folyamatban felmerülő nehézségeket. A szivattyút 2018-ban szerelték be és helyezték üzembe, és 2 hónapos működés után megelőzően felnyitották, hogy ellenőrizzék az alkatrészeket. Megállapítást nyert, hogy a szivattyú alkatrészei a gyári tűréshatáron belül vannak, és a szivattyút összeszerelték és visszahelyezték az üzembe.

Etil-alkohol előállítása

A Tapflo-ról. A Tapflo Group független, családi tulajdonban lévő, európai gyártója és globális forgalmazója a levegővel működtetett membránszivattyúknak, centrifugális szivattyúknak és egyéb ipari folyamatokat elősegítő berendezéseknek. A Tapflo-t 30 országban a saját értékesítési irodái és több mint 45 országban független forgalmazók képviselik.